از کجا باید شروع کنیم
کوادکوپترهای مسابقهای چند دسته هستن. اونهایی که از پیش ساخته شدن و آماده به پرواز هستن (RTF) یا اینکه بخشی از قطعات در یک بسته فروخته میشن و شما باید یک سری قطعات رو خودتون جدا گانه بخرید تا بتونید کوادکوپتر رو آماده به پرواز کنید، به عنوان مثال باید ریموت، باطری، شارژر یا عینکهای اف پی وی رو جداگانه بخرید و اینها شامل بسته نیستن (ARF یا BNF)، دسته سوم که البته خیلی کمیاب هستن اونهایی هستن که همه قطعات جدا از هم ولی کامل در یک بسته به شما فروخته میشن و شما باید قطعات رو به هم ببندید و کوادکوپتر رو آماده کنید برای پرواز (RTA). از همه اینها مهم تر، برای حرفه ایها که دیگه میدونن از کجا شروع کنن و قطعات رو میشناسن، هیچ کدوم این موارد استفاده نمیشه، اونها قطعات رو تک تک با توجه به کوادکوپتری که میخوان بسازن با قیمتهای خوبی که اینور و انور پیدا میکنن تهیه میکنن، که البته این کاریه که شما هم باید انجام بدید و اونو با سلیقه خودتون به بهترین نحو بسازید اگر میخواین کوادکوپترتون تو مسابقات حرفی برای گفتن داشته باشه.
دوتا نظر مختلف برای مبتدیها و اونایی که میخوان تازه این ورزش رو شروع کنن وجود داره. یک دسته اعتقاد دارن که مبتدیها باید اول کوادکوپتر آماده به پرواز بخرن تا در وقت و پولشون صرف جویی کنن، و بدون هیچ دردسری شروع به پرواز با این مدل کوادکوپترها بکن که ببینن کلا خوششون میاد یا نه و بعد وارد ساختنش بشن. دسته دوم از حرفه ایها نظرشون اینه که کوادکوپترهای آماده به درد نخور هستن و ارزش هزینه کردن ندارن، و اصلا اون لذتی که شما با کوادکوپتر دست ساز میبرید رو در کوادکوپترهای آماده نمیبینید، از طرفی این کوادکوپترها چون تصادف زیاد میکنن و قطعات اونها باید تعویض یا تعمیر شن، کسی که خودش درست نکرده باشه براش مشکل هست که بتونه کوادکوپتر مرده رو دوباره زنده کنه.
اگه نظر من رو بپرسید، خود من هم شخصاً با نظر گروه دوم موافق هستم به چند دلیل، اول اینکه یک قانونی وجود داره و اونم اینه که شما اگه خیلی خوش شانس باشید، بعد از هر ۳ تا پرواز باید یه قطعه رو عوض کنید که در اثر تصادف یا زمین خوردن از کار افتاده. بطور کّل بعد از هر پرواز احتمال اینکه شما یک چیزی رو احتیاج به عوض کردن یا تعمیر داشته باشید زیاد هستش. قطعاتی که در معرض بیشترین آسیب هستن به ترتیب، ملخ ها، اسپید کنترلها (ESC)، موتورها، بدنه و دوربین و قطعات دیگر الکترونیکی هستن. معمولا حرفهایها قبل پرواز همیشه چند دست ملخ و اسپید کنترل، یکی دوتا موتور، دو سه تا باطری شارژ شده همراه خودشون آماده دارن. از طرف دیگه ساختن کوادکوپترهای مسابقهای اصلا کار سختی نیست، به نظر من پیچیدگی کار اونجایی شروع میشه که کوادکوپتر رو طوری بسازید و این قطعات رو به نحوی انتخاب کنید که سرعتش بیشتر بشه و قدرت مانورش بیشتر باشه.
هزینهها
اگر کوادکوپتر آماده به پرواز (RTF) یا تقریبا آماده به پرواز(ARF/ BNF) بخواین بخرید در حال حاضر بطور میانگین حدود ۲۵۰ دلار(ضربدر ۳۵۰۰ تومن) باید هزینه کنید، به عنوان مثل کوادکوپتر(Hubsan X4 H107D (RTF حدودا ۱۱۹ دلار قیمت داره، و یا (Vortex 250 PRO (BNF بخرید که حدود ۴۸۰ دلار هستش، و یا مدل (RX122 Atom v2 (RTF بخرید که حدود ۴۰۰ دلار قیمت داره. این نمونههایی که گفتم بهتر از مدلهای دیگه در سطح خودشون جواب پس دادن و خریدارها راضی تر بودن البته مثال های بیشتری از کوادکوپترهای خوب در این سطح هستش که من به همین ۳ مورد فقط اشاره کردم.
از طرف دیگه اگر میخواین حرفهای تر این ورزش رو دنبال کنید باید خودتون تک تک این قطعات رو بخرید و کوادکوپتر رو از اول خودتون درست کنید، در حال حاضر حداقل ۴۰۰ تا ۵۰۰ دلار هزینه داره، که البته عینکهای اف پی وی و تمام تجهیزات مربوط به ارسال تصویر زنده شامل این هزینه نمیشن، اونها به تنهایی ۳۰۰ تا ۵۰۰ دلار قیمت دارن، که معروفترین و محبوبترین اونها مدل “فت شارک – Fat Shark” هستش.
دسته بندی کوادکوپترهای مسابقهای از نظر سایز
از نظر سایز کوادکوپترها به سه دسته یا کلاس تقسیم میشن، منظور از سایز، یعنی اندازه بدنهٔ کوادکوپتر وقتی از یک موتور تا موتور دیگه به صورت قطری اندازه گیری میشن.
کوادکوپترهای کلاس میکرو: اندازه تا ۱۵۰ میلیمتر
کوادکوپترهای کلاس مینی: اندازه تا ۲۵۰ میلیمتر: این دسته رایجترین دربین دستههای دیگه هستن
کوادکوپترهای کلاس آزاد: اندازه تا ۳۰۰ میلیمتر
معمولا در بعضی از مسابقات مشخص میکنن کوادکپترتون باید از کدوم یکی از کلاسهای بالا باشه.
چه قطعاتی لازم داریم
قطعات اصلی مورد نیاز به شرح زیر هستش، تو این لیست دیگه خریدهای ریزی که امکان داره احتیاج داشته باشید رو ننوشتم مثلا، چسب، لحیم، بند محکم کننده باطری، سیم و خلاصه این جور چیزا.
۱. فریم یا بدنه
۲. چهارتا ملخ (props)
۳. چهارتا اسپید کنترل (ESC)
۴. کنترل کننده پرواز (flight controller)
۵. باطری لیپو (Lipo battery)
۶. انتقال دهنده و دریافت کننده تصویر زنده (video transmitter and receiver)
۷. ریموت و دریافت کننده امواج ریموت (radio transmitter and receiver)
۸. آنتن ها (antennas)
۹. عینکهای پخش تصویر زنده (FPV goggles)
۱۰. دوربین برای ارسال تصویر زنده (board camera)
۱۱. دوربین اچ دی برای ضبط تصویر ( دلبخواهی)
هنر انتخاب صحیح و ترکیب درستی از قطعات کیفیت کوادکوپتر شما رو مشخص میکنه، هرچی این ترکیب بهتر باشه، قدرت حمل، سرعت و قدرت مانور کوادکپترتون بیشتر میشه.
انواع مسابقات
مسابقات پهپاد رانی به بطور کّل به سه دسته تقسیم میشن. (من چون در مورد معادل فارسی این اسمها مطمئن نیستم، از همون کلمات انگلیسی استفاده کردم)
روترکراس – Rotorcross
در این نوع مسابقه، دو یا چند کوادکوپتر باهم در یک مسیر مشخص مسابقه میدن و به ترتیب عبور از خط پایان به کوادکوپترها امتیاز داده میشه و رتبه بندی میشن.
درگ ریس – Drag Race
در این نوع مسابقه، دو یا چند کوادکوپتر باید فاصله ۱۰۰ متر رو با سرعت هر چه تمام رد کنن، این مسابقه برای نشون دادن سرعت و شتاب کوادکوپترهاست.
تایم ترایال – Time Trial
در این مسابقه کوادکوپترها بصورت انفرادی باید یک مسیر مشخص رو طی کنن و به خط پایان برسن و رتبه بندی بر اساس زمان پیمودن مسیر مشخص میشه.
خوب، همهٔ علاقمندان به کوادکوپتر عاشق مدل های مخصوص تصویر برداری نیستن، کواکوپترهای مسابقهای هم هیجان منحصر به فرد خودشونو دارن. سرعت زیاد و قدرت مانور بالای این کوادکوپترها درحالی که تصویر رو بصورت زنده از چشم کوادکوپتر مشاهده میکنید بسیار هیجان انگیز هستش، کوادکوپترهای حرفهای حتی تا ۱۰۰ کیلومتر در ساعت هم سرعت پرواز دارن و رد کردن موانع و مسابقه دادن با دیگران تجربهای هست که در کوادکوپترهای مخصوص فیلمبرداری بدست نمیارید. از همه مهم تر اینکه این نوع کوادکوپترها با وجود اینکه فقط کمتر از ۵ سال هستش که معرفی شدن، ولی انقدر محبوب شدن که مسابقات رسمی هم براشون در نظر گرفته شده، پس اگه فکر میکنید عاشق هیجان هستید و این نوع پرواز رو دوست دارید الان زمان بسیار خوبی برای وارد شدن به این رشته ورزشی هستش و شروع به یاد گیری بکنید، تو این راه هم میتونید از پرواز لذت ببرید، هم یک قهرمان ورزشی بشید و بدون شک پول خوبی از این راه با برنده شدن در مسابقات بدست بیارید.
نظرات شما عزیزان:
موضوعات مرتبط: اخبار هوایی داخلیکوآدکوپتر
.: Weblog Themes By Pichak :.